Tuesday, May 15, 2007

Ψήφισμα ΕΛΜΕ Πιερίας, Δελτίο τύπου Πρωτοβουλίας οικοδόμων

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Σάββατο 5 Μαΐου συνελήφθησαν τρεις νέοι με αφορμή επεισόδια που έγιναν εκτός Πανεπιστημιακού χώρου, μετά από πάρτι στο Α.Π.Θ.

Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη και προκλητική σύλληψη των τριών νέων από τις δυνάμεις καταστολής καθώς τίποτα δε τους συνδέει με τα επεισόδια (συνελήφθησαν αρκετή ώρα αργότερα και σε άλλο σημείο της πανεπιστημιούπολης) και τους δικαστές που αποφάσισαν την προφυλάκιση τους.

Ειδικά ο δευτεροετής φοιτητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου προφυλακίστηκε με μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία τα πράσινα παπούτσια που φορούσε και το προηγούμενο «παρελθόν του». Ήταν ένας από τους 49 συλληφθέντες διαδηλωτές στο συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου 2007 στην Αθήνα οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα, ενώ παράλληλα οι δικαστές ζήτησαν να ελεγχθούν οι αστυνομικές δυνάμεις για ψευδορκία, εκτεταμένη χρήση χημικών και άσκηση σωματικής βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια αντεκδίκησης και τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος το οποίο με μαχητικότητα και ριζοσπαστισμό εδώ και ένα χρόνο υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και αντιδρά στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των πολιτών, των φοιτητών και της νεολαίας, και στον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξή μας στους διωκόμενους νέους και ζητάμε την άμεση αποφυλάκισή τους και την απαλλαγή τους από το χαλκευμένο κατηγορητήριο.



Γ.Σ. Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2007


Δελτίο τύπου Πρωτοβουλίας Οικοδόμων

15/5/2007 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο Πρωτοδικών καθώς και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθήνας. Η διαμαρτυρία έγινε αφʼ ενός για την φυλάκιση του συναδέλφου Στεργίου ο οποίος συνελήφθη μαζί με 60 φοιτητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις * Μάρτη και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και αφʼ ετέρου για τις μεγάλες καθυστερήσεις της εξέτασης της αίτησης αναίρεσης του εντάλματος προφυλάκισης που κατέθεσε ο συνάδελφος από τις 16/3/07.

Η αντιπροσωπία μας αποτελούμενη από τον εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας οικοδόμων στο Δ.Σ. του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μέλος του οποίου είναι και ο συνάδελφος Στεργίου, από τον εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του Παραρτήματος Περιστερίου και άλλα τρία μέλη Δ.Σ. σωματείων έθεσε επί της ουσίας το πρόβλημα λέγοντας ότι ο «ο συνάδελφος που κρατείται πρέπει να απελευθερωθεί διότι συνελήφθη κάτω από τις ίδιες συνθήκες που συνελήφθησαν και οι 60 φοιτητές οι 49 εκ των οποίων πέρασαν από δίκη και αθωώθηκαν πανηγυρικά. Ακριβώς ανάμεσα στους 49 έπρεπε να είναι και οι υπόλοιποι φοιτητές καθώς και ο συνάδελφος. Οι κατηγορίες που του απαγγέλλονται είναι αβάσιμες και κατασκευασμένες. Για το ζήτημα της αίτησης θεωρούμε ότι καθυστερεί σκόπιμα και παραμένει στα συρτάρια».

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας, στον οποίο παρέπεμψε την αντιπροσωπεία ο Πρόεδρος Πρωτοδικών μετά από αρκετά τηλεφωνήματα, διαπίστωσε και παραδέχτηκε όντως καθυστέρηση στην εξέταση της αίτησης και έδωσε εντολή να γραφτεί και να σταλεί στο συμβούλιο αυθημερόν.

Η αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε επίσης την αρμόδια Εισαγγελέα για το ζήτημα της εισαγωγής της αίτησης στο Συμβούλιο, η οποία και μας διαβεβαίωσε ότι η αίτηση θα εισαχθεί μέσα σε μία (1) ημέρα στο Συμβούλιο το οποίο ορίζει εισηγητή και το πολύ σε μια βδομάδα θα εξεταστεί η αίτηση αποφυλάκισης του συναδέλφου.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η κράτηση και φυλάκιση του συναδέλφου είναι παντελώς αστήρικτη καθώς και ότι η πιο αποτελεσματική πάλη για την απελευθέρωση του είναι πρωτίστως υπόθεση του μαζικού εργατικού κινήματος.

Η πάλη για την απελευθέρωση συνεχίζεται με την παρουσία του εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας Οικοδόμων στο Δ.Σ. του Συνδικάτου, στην εξέταση από το Συμβούλιο της αίτησης αποφυλάκισης του συναδέλφου, με την εκδήλωση στο Δημαρχείο Ιλίου στις 23 Μάη το απόγευμα με τη συλλογή υπογραφών συνδικαλιστών και εργαζομένων, με την έκδοση ψηφισμάτων από σωματεία και συλλόγους, με διάφορες μορφές μαζικής παρέμβασης. Εκκρεμεί επίσης αίτηση επίσκεψης στις Φυλακές Κορυδαλλού από τους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Οικοδόμων στο Δ.Σ. του Συνδικάτου και στο Δ.Σ. του Παραρτήματος Περιστερίου.



Αθήνα, 15/5/07
Πρωτοβουλία Οικοδόμων

No comments: