Το Σάββατο 26 Μάη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Γκίνη η Πανελλαδική Συνάντηση αυτοοαργανωμένων ανεξάρτητων φοιτητικών σχημάτων για τη προοπτική συντονισμού αυτοοργανωμένων και αμεσοδημοκρατικών κινήσεων -μέσα από την επεξεργασία των εμπειριών του φοιτητικού κινήματος.Στη συνάντηση συμμετείχαν σχήματα και άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Χαλκίδα, Λάρισα και άλλες πόλεις.
Το Σάββατο 26 Μάη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Γκίνη η Πανελλαδική Συνάντηση αυτοοαργανωμένων ανεξάρτητων φοιτητικών σχημάτων για τη προοπτική συντονισμού αυτοοργανωμένων και αμεσοδημοκρατικών κινήσεων -μέσα από την επεξεργασία των εμπειριών του φοιτητικού κινήματος.Στη συνάντηση συμμετείχαν σχήματα και άτομα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Χαλκίδα, Λάρισα και άλλες πόλεις.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε:
Το φοιτητικό κίνημα δε πέθανε αλλά πουλήθηκε από χρεωκοπημένους καθεστωτικούς παραταξιακούς. Οι παραταξιακοι δεν πιστεύουν στις νίκες, αλλά στην ʽεκλογική αποτύπωσηʼ των κινημάτων, γεγονός που συνάδει με τη μεταφυσική και πρακτική του σταλινισμού "ότι έτσι και αλλιώς, σκληρό καπιταλισμό θα έχουμε..."
Υπάρχουν 5 αθώοι φυλακισμένοι και δεκάδες αθώοι υπόδικοι για τη συμμετοχή τους στο φοιτητικό κίνημα οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί ενώ ο νόμος έκτρωμα πέρασε.
Οι παραταξιακοί ήταν αυτοί που κατέστειλαν το κίνημα τη στιγμή που αυτό ήταν νικηφόρο για να προχωρήσουν στην παρωδία των εκλογών τους.
Υπάρχει πολιτικό κενό, το οποίο πρέπει να καλύψει η αυτοοργάνωση. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη συντονισμού για την επίτευξη της τελικής νίκης..
Μετα από 12 μήνες στους δρόμους τίποτα δεν έχει λήξει ακόμα. Ο νόμος-έκτρωμα έχει περάσει και αρχίζει να ισχύει και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα αναθεωρηθεί στην χειρότερη καθεστωτική "νεοφιλελεύθερη" έκφραση και να στερηθούμε την Παιδεία.
Ο λόγος που εκφράζουμε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι προπαγανδιστικός ιδεολογίας.
Ο συντονισμός σε επίπεδο δράσεων σε πρώτο επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο λόγου είναι απαραίτητη προϋπόθέση για τη νίκη των κινημάτων, σε επίπεδο διάχυσης του αυτόνομου λόγου και επιρροής των αποφάσεων. Η νίκη των κινημάτων προϋποθέτει ότι σπάει ο διαχωρισμός του "κινηματία φοιτητοπατέρα" από τον φοιτητή.
Είναι αναγκαία η ύπαρξη μίας σταθερής παρέμβασης στους κοινωνικούς χώρους αν θέλουμε να υπάρξει μία διάχυση του αυτόνομου λόγου και μία αποκρυστάλλωση και εντύπωση στον κόσμο (σε επίπεδο λόγου, πρακτικής και οργάνωσης) σε κινηματικές πρακτικές, προϋποθέτει σταθερή και συνεχή παρέμβαση και αναγνωρισιμότητα.
Το ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών, η γενική συνέλευση του Φ.Σ. έχει καταλήξει να είναι μη αμεσοδημοκρατική αλλά απλά μία εκλογική διαδικασία με ιεραρχικές δομές, πράγμα που οδηγεί σε κηδεμονία, καθοδήγηση και ξεπούλημα αγώνων. Παρʼ όλα αυτά όμως είναι ένα μέσο απεύθυνσης στο σύνολο των φοιτητών, όπου ο καθένας μπορεί να παρεμβαίνει προσωπικά ή συλλογικά. Όμως η γενική συνέλευση είναι μια καλή βάση για τη δημιουργία και τη δυνάμωση ριζοσπαστικών κινηματικών διαδικασιών, χρησιμοποιούμενη ως όργανο πρόκλησης ρωγμών και δημιουργίας μετώπων πάλης.
Το πανελλαδικό συντονιστικό ήταν παρωδία αμεσοδημοκρατίας.
Οι ανοιχτές συνελεύσεις έκτακτες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούν και έχουν τη δύναμη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που τυχόν έχουν ληφθεί σε αυτές για την επίτευξη της νίκης.
Τασσόμαστε υπέρ ενός καθαρά αντιεκλογικού προσανατολισμού, πέρα από την έννοια της αντιπροσώπευσης την οποία οι εκλογές εκφράζουν με τη προπαγανδιστική λογική ʽμέτρησης και σύγκρισηςʼ δυνάμεων. Άλλωστε όπως έδειξε και η πολύ πρόσφατη ιστορία, σε περίοδο κινήματος οι εκλογικοί συσχετισμοί καταρρέουν. Όσον αφορά τα όργανα συνδιοίκησης, αυτά είναι διαχειριστές και συντηρητές μιας προβληματικής κατάστασης μέσα στα πανεπιστήμια, δοσοληψίας μεταξύ κυβέρνησης, καθηγητών και φοιτητών με τη λογική των παραταξιακών ʽδυνάμεωνʼ. Είναι αντιδραστικά όργανα στη πράξη, τα οποία έντεχνα καταφέρνουν να στρεβλώνουν και να ωραιοποιούν την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Δεν εκφράζουν το σύνολο των φοιτητών, δεν έχουν ισχύ, ούτε νομιμότητα και από τις ίδιες τις διαδικασίες τους, υπάρχουν άπειροι λόγοι ακύρωσης τους όπως έγινε στη Ξάνθη.
Επειδή η γενική συνέλευση των ΦΣ σαν όργανο καταλήγει να μην εκφράζει κοινά συμφέροντα πιστεύουμε πως δε χρειάζεται η νομιμοποίηση κινητοποιήσεων ή δράσεων από εκπροσώπους συμφερόντων αντίθετων με αυτών της πλειοψηφίας των φοιτητών. Έτσι κι αλλιώς η έννοια της νομιμότητας κακοποιείται από τις κυβερνήσεις . Στηρίζουμε δυναμικές αποφάσεις που παίρνει ο σύλλογος φοιτητών, αν και εφόσον αυτές στοχεύουν σε κοινωνική δικαιοσύνη. Οι δράσεις μας όμως θα αποτελούν και προσπάθειες για να κρατηθούν ψηλά αγώνες που παρακμάζουν και να πυροδοτούμε αγώνες, τους οποίους η τεχνητή νωθρότητα συλλόγων και παρατάξεων τους καθιστά ανύπαρκτους
Αναγνωρίστηκε η αποτυχία των φοιτητικών εκλογών, αφού από τους 400.000 φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ ψήφισε μόνο ένα 20% που δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των φοιτητών.
Απαιτείται συντονισμός ο οποίος αναγκαστικά πρέπει να είναι βάσει υπαρκτών δομών παρέμβασης αλλά όχι στηριζόμενος σε καθεστωτικούς παραγοντισμούς. Η λογική της ενότητας και των γραμμών, έχει αξία μόνο όταν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα και επιδιώκει την νίκη. Κύριοι στόχοι του συντονισμού είναι η συνέχιση του κινήματος με βασικούς στόχους την απόσυρση του νόμου πλαισίου και τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Αμεσος βασικός στόχος είναι η απελευθέρωση των αθώων αιχμαλώτων του φοιτητικού κινήματος.
Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε φορα την πραγματικότητα και να παράγουμε πολιτική. Για την καθεαυτή οργάνωση του συντονισμού προτάθηκε μία χαλαρή δικτύωση προς το παρόν Ο τρόπος οργάνωσης να είναι οριζόντιος αντιιεραρχικός, αμεσοδημοκρατικός (με δημοκρατία βάσης), και να παράγεται η πολιτική από τα κάτω. Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της ζύμωσης προτάθηκε η δημιουργία ενός φόρουμ εσωτερικής επικοινωνίας στο διαδίκτυο.
Τονίσθηκε η ανάγκη παρέμβασης στη κοινωνία, χαρακτηριστικά παραδείγματα παρεμβάσεων μπορεί να είναι η κατασκευή του σταθμού του μετρό και το πάρκινγκ στο χώρο του ΑΠΘ, η υποθαλάσσια, η επικείμενη εφαρμογή της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, η μείωση του αριθμού εισακτέων (βάση 10), η επικείμενη κατάργηση δωρεάν παιδείας και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης κλπ.
Για αρχή καταλήξαμε
Στο συντονισμό δράσεων και τη κλιμάκωση τους πανελλαδικά (ανά πόλη) τη βδόμάδα 8 -15 Ιούνη με αφορμή τις δίκες των συλληφθέντων της 8 Ιούνη 2006 και των συλληφθέντων της 1ης Μάρτη 2007.
Σπάσιμο της ανύπαρκτης ΕΦΕΕ
Δημιουργία ενός φόρουμ στο διαδίκτυο για διευκόλυνση της επικοινωνίας και πολιτική ζύμωση.
Πάγια αιτήματα
Η άμεση απελευθέρωση των 5 κρατουμένων και η απόσυρση όλων των κατηγοριών για το σύνολο των συλληφθέντων στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια
Αμεση απόσυρση του νόμου-πλαίσιο.
Ετσι λοιπόν και είδικά όσον αφορά την Αθήνα:
Καλείται στις 8 Ιούνη συγκέντρωση στα Προπύλαια για τους αιχμαλώτους του φοιτητικού κινήματος, η ώρα θα ανακοινωθεί .
Δράσεις για όλη την εβδομάδα που ακολουθεί , οι οποίες θα αποφασιστούν ύστερα από ανοικτή συνέλευση
Κάτι ανάλογο ετοιμάζει και η Πάτρα
Κάποιοι από τη πανελλαδική συνάντηση
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=709571
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment