Sunday, June 3, 2007

Timo B. προφυλακισμένος απο τις 20 Φλεβάρη

Όμως, ένας ακόμη άνθρωπος, βρίσκεται ήδη όμηρος στα χέρια του κράτους από τις 20 Φλεβάρη για την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, με κατασκευασμένες κατηγορίες (κατοχή εκρηκτικών υλών, πρόκληση έκρηξης και αντίσταση κατά της αρχής), χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του. Είναι ο TimoBehrendt, 31 ετών, μηχανικός αυτοκινήτων που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η σύλληψη του έγινε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας - που διαμορφώνεται συστηματικά από το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής σε συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ - το οποίο είχε ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Παρά το ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε (αν και οι μέρες σίγουρα μετράνε περισσότερο για τους έγκλειστους απʼ ότι για εμάς) θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε στις συνθήκες αυτής της σύλληψης.

Εκείνη την ημέρα είχε συμφωνηθεί από τους φοιτητές των καταλήψεων να πραγματοποιηθεί μία συναυλία στην Εγνατία Οδό με σκοπό να γίνει ευρύτερα γνωστός ο λόγος των κινητοποιήσεων τους. Όπως σε κάθε συναυλία, έτσι και σε αυτή θα υπήρχε σκηνή και ηχητικός εξοπλισμός.
Η κίνηση αλληλεγγύης για τον Timo Β. δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλες κινήσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους. Η απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων αγωνιστών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, ή αγωνιζόμενους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται αν το όνομα τους αναφέρεται με κάποιον προσδιορισμό μπροστά, δεν μπορεί παρά να είναι καθολική περιλαμβάνοντας σε αυτή κάθε άτομο ή συνεργασία ατόμων που επιθυμεί την συνέχιση αυτού του αγώνα. Ανάλογη κίνηση έχει δημιουργηθεί και στη Γερμανία που υποστηρίζεται από φοιτητές, μαθητές και άλλο αλληλέγγυο κόσμο, οι οποίοι αυτό τον καιρό οργανώνουν τον δικό τους αγώνα.


Τα γεγονότα που γεννάει αυτή η εποχή του ψεύδους και της αλλοτρίωσης, αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα της οποίας το μέλλον επιθυμούμε να διαμορφώσουμε με γνώμονα τις βαθύτερες επιθυμίες των ανθρώπων και όχι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των κρατών. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους, στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές και στους δρόμους. Ο αγώνας μας δεν σταματά.

Ο Timo γνωρίζει πώς να είναι χρήσιμος στο στήσιμο μιας συναυλίας. Συμμετέχοντας στην δράση της Ένωσης Φοιτητών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στην οργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων. Έτσι κι εδώ, θεώρησε σκόπιμο να βοηθήσει στις κινητοποιήσεις των φοιτητών με τον τρόπο που γνώριζε. Πράγματι, η συναυλία έγινε, πετυχαίνοντας τον σκοπό της που ήταν «να βγουν οι φοιτητικές καταλήψεις στους δρόμους». Στους ίδιους δρόμους όμως εκείνο το βράδυ είχαν βγει και τα ΜΑΤ, καθοδηγούμενα από την τρομολαγνεία των ΜΜΕ που οργίαζαν για εβδομάδες μεθοδεύοντας, σε συνεργασία με κράτος και αστυνομία την ποινικοποίηση κάθε μορφής αντίστασης. Με πρόφαση την φύλαξη της ΔΕΘ και της γύρω περιοχής, οι δυνάμεις καταστολής δήλωσαν ξεκάθαρα την παρουσία τους, προκαλώντας, μετά το τέλος της συναυλίας, βίαια επεισόδια. Η χρήση χημικών ήταν τόσο έντονη που δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα και συνθήκες πανικού ανάμεσα σε αυτούς που είχαν παρευρεθεί για την εκδήλωση. Ο Timo είχε απασχοληθεί στην αποσυναρμολόγηση της σκηνής και βρισκόταν ακόμα στο χώρο. Μέσα σε μια κατάσταση που είναι δύσκολο από πολλές απόψεις να περιγραφεί, οι μπάτσοι συνέλαβαν τον Timo και αφού τον ξυλοκόπησαν τον έσυραν στο κρατητήριο. Σήμερα, βρίσκεται ακόμα προφυλακισμένος στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής όπου μεταφέρθηκε στις 24/2, βιώνοντας την εκδικητική τιμωρία του κράτους, που χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο παραδειγματικά, για να εκφοβίσει όσους αντιστέκονται.


Η προφυλάκιση, που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά σαν μέθοδος τιμωρίας και εκδίκησης, δεν είναι μόνο άθλια, αλλά και «παράνομη» καθώς καταργεί το «τεκμήριο αθωότητας» και το «δικαίωμα» του κρατούμενου για μια «δίκαιη δίκη». Όλο αυτό το σύμπλεγμα εξουσιών ενάντια στο άτομο, δεν είναι τίποτε άλλο από την υποταγή στο δόγμα της νέας εποχής, των (αντι)τρομοκρατικών νόμων, των γκουαντάναμο, της καταστρατήγησης των ελευθεριών και του πλήρη ελέγχου της καθημερινής ζωής. Ένα δόγμα που γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί παγκοσμίως, με άξονα την διατήρηση και επέκταση των συμφερόντων της κυριαρχίας.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=695074

No comments: